3. Rzucamy trzy razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia ,że otrzymamy :
a) dokładnie dwie reszki
b) przynajmniej dwie reszki
c) co najmniej jedną reszkę
4.W szkole liczącej 20 nauczycieli pracuje 14 kobiet i 6 mężczyzm. Do przygotowania uroczystosci wybrano sklad z 5-ciu osob. Jakie jest prawdopodobienstwo tego,że w sklad wejdą 3 kobiety i 2 mężczyzn?
PROSZE O DOKLADNY ROZPIS
Rzut monetą i skład delegacji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
\(\Omega =\{(000),(OOR),(ORO),(ROO)(RRR),(RRO),(ROR),(ORR)\}\)
\(\overline{\overline{ \Omega }}=8\)
\(\overline{\overline{A}}=3\ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ P(A)= \frac{3}{8}\)
\(\overline{\overline{B}}=4\ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ P(B)= \frac{4}{8}= \frac{1}{2}\)
\(\overline{\overline{C}}=7\ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ \ P()= \frac{7}{8}\)
\(\overline{\overline{ \Omega }}=8\)
\(\overline{\overline{A}}=3\ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ P(A)= \frac{3}{8}\)
\(\overline{\overline{B}}=4\ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ P(B)= \frac{4}{8}= \frac{1}{2}\)
\(\overline{\overline{C}}=7\ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ \ P()= \frac{7}{8}\)