ENMW i ograniczenie Cramera-Rao

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
magjud
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 26 lis 2010, 13:28
Płeć:

ENMW i ograniczenie Cramera-Rao

Post autor: magjud »

Niech \(\mathbf{X}=(X_1,\cdots,X_n) (n>1)\) będzie próbą z rozkładu zero-jedynkowego z parametrem θ ϵ (0,1). Sprawdzić czy statystyka
\(T(\mathbf{X})=\frac{n}{(n-1)} \overline{X}(1-\overline{X})\)
jest ENMW funkcji g(θ)=θ(1-θ). Czy osiąga ona dolne ograniczenie Cramera-Rao? Odpowiedź uzasadnij.



Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu zadania
ODPOWIEDZ