prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 28
- Rejestracja: 23 wrz 2010, 14:48
prawdopodobieństwo
w klasie jest 25 uczniow. Nauczyciel ma zwyczaj losowac do odpowiedzi numeru ucznia z listy w dzienniku> prawdopodobieństwo zdarzenia, że ten sam uczeń będzie odpowiadał na trzech kolejnych lekcjach ile jest równe.
Prawdopodobieństwo, że uczeń A będzie odpowiadał na lekcji pierwszego dnia jest równe \(\frac{1}{25}\).
Prawdopodobieństwo, że ten sam uczeń A będzie pytany kolejno przez 3 lekcje wynosi \((\frac{1}{25})^3\)
Ponieważ jest 25 uczniów w klasie, takich zdarzeń może być 25.
A- prawdopodobieństwo, że ten sam uczeń będzie odpowiadał na trzech kolejnych lekcjach wynosi:
\(P(A)=25(\cdot\frac{1}{25})^3=\frac{1}{25^2}=\frac{1}{625}\)
Prawdopodobieństwo, że ten sam uczeń A będzie pytany kolejno przez 3 lekcje wynosi \((\frac{1}{25})^3\)
Ponieważ jest 25 uczniów w klasie, takich zdarzeń może być 25.
A- prawdopodobieństwo, że ten sam uczeń będzie odpowiadał na trzech kolejnych lekcjach wynosi:
\(P(A)=25(\cdot\frac{1}{25})^3=\frac{1}{25^2}=\frac{1}{625}\)