Egzamin z analizy, abonamecni, kostki - prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kamil_
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 04 paź 2010, 21:52

Egzamin z analizy, abonamecni, kostki - prawdopodobieństwo

Post autor: Kamil_ »

Witajcie,

Proszę o pomoc w rozwiązaniu trzech poniższych zadań. Nie mam pojęcia jak je rozwiązać.

1) Na egzaminie z analizy student odpowiadał na trzy pytania. Aby zdać egzamin student musi odpowiedzieć poprawnie na co najmniej dwa pytania. Prawdopodobieństwa poprawnych odpowiedzi na poszczególne pytania są odpowiednio równe: 2/3, 1/3, 2/3. Jakie jest prawdopodobieństwo, że student odpowiedział poprawnie na drugie pytanie jeżeli wiadomo, że student zdał egzamin.

2) Centrala telefoniczna obsługuje dwustu abonentów. Prawdopodobieństwo tego, że w ciągu jednej minuty abonent zadzwoni do centrali jest równe 0,02. Znaleźć dokładną i przybliżoną wartość prawdopodobieństwa tego, że w ciągu jednej minuty zadzwoni co najmniej jeden abonent.

3) Rzucamy dwiema symetrycznymi kostkami do gry. Na przestrzeni Ω złożonej z wyników rzutu definiujemy zmienną losową X(k,l)=max{k,l}
a) Znajdź rozkład prawdopodobieństwa zmiennej X;
b) Wyznacz dystrybuantę tej zmiennej;
c) Oblicz wartość oczekiwaną zmiennej X.


Pozdrawiam,
Kamil
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

2)
Z-zdarzenie,że abonent zadzwoni
Z'-zd.,że nie zadzwoni.
\(P(Z)=0,02
P(Z')=1-0,02=0,98\)

A zdarzenie,że co najmniej jeden zadzwoni
\(P(A)=1-(0,98)^{12}=0,2152832763=0,2\) w przybliżeniu do jednej cyfry po przecinku.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1)
Zastosuj wzór Bayesa.
Oblicz \(P(A)\)-----prawdopodobieństwo ,że student zdał,
\(P(B_2)\)------ p-stwo,że odpowiedział poprawnie na drugie pytanie

\(P(B_2/A)= \frac{P(A/B_2) \cdot P(B_2)}{P(A)}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ