7 zadań ze statystyki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maniek12
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 28 wrz 2010, 01:26

7 zadań ze statystyki

Post autor: maniek12 »

1. Jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia 3 szóstek w 4 rzutach kostką.
2. Rozkład zmiennej losowej X określony jest następująco:
xi: 2,5; 10, 15, 20, 35
pi: 0,1; 0,3; 0,4; 0,1; 0,1
Wyznaczyć wartość średnią i odchylenie standardowe. Dokonać standaryzacji zmiennej X.
3. Za pomocą danych z zadania 2 skonstruować dystrybuantę zmiennej X.
4. Czas dokonania przelewu finansowego na konto bankowe (w dniach) ma rozkład normalny N(7, 2). Określić jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania pieniędzy w czasie nie dłuższym niż 3 dni od czasu zlecenia operacji.
5. Czas zdawania egzaminu dla 50-osobowej grupy studentów da się przedstawić jako szereg rozdzielczy
[0, 4) 5 osób
[4, 8 ) 10 osób
[8, 12) 20 osób
[12, 16) 10 osób
[16, 20] 5 osób
Obliczyć średni czas zdawania egzaminu, odchylenie standardowe. Wyznaczyć modę i medianę.
6. Wyznaczyć prostą regresji dla zmiennych X i Y za pomocą danych
xi: 1, 3, 5, 7, 10
yi: 2, 8, 10, 15, 25
7. Wytrzymałość pewnego materiału budowlanego jest zmienną losową o rozkładzie normalnym. W celu oszacowania nieznanej wartości średniej wytrzymałości tego materiału dokonano pomiaru dla n=5 wybranych losowo sztuk tego materiału i otrzymano wyniki: 20,1; 19,6; 22,1; 20,8; 21,1 [KG/cm2].
* Na poziomie ufności 1- α=0,90 wyznaczyć przedział ufności dla wartości średniej;
* Na poziomie istotności α=0,05 zweryfikować hipotezę, że średnia wytrzymałość wynosi 21,5 [KG/cm2].


Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc
kaka002
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 01 gru 2010, 17:32
Płeć:

Post autor: kaka002 »

1,Omega=W 4 z 6
A= C3z4 * C1z20
ODPOWIEDZ