Zmienna losowa oraz zdarzenia A i B [TEST]

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
koleszka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 25 mar 2010, 14:04
Podziękowania: 10 razy

Zmienna losowa oraz zdarzenia A i B [TEST]

Post autor: koleszka »

1) Zmienna losowa \(X\) ma rozkład \(P(X=12)= \frac{1}{6}\), \(P(X=0)= \frac{5}{6}\). Wówczas
a) \(E(X)>2\)
b) \(D^2(X)<21\)
c) \(E(X)<3\)

2) Zdarzenia \(A\) i \(B\) są niezależne i \(P(A)= \frac{1}{3}\), \(P(B)= \frac{1}{5}\) , Wówczas
a)\(P(A \cup B)= \frac{7}{15}\)
b) \(P(B|A)= \frac{1}{5}\)
c) \(P(A \cup B)= \frac{6}{15}\)

dzięki za pomoc
koleszka
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1. C.
2. A.
ODPOWIEDZ