Witam wszystkich! Potrzebuje pomocy w nastepujących zadaniach z metod probabilistycznych. Bardzo prosze o pomoc, jutro mam kolosa a nie bardzo to czaje;/
1. Grupa studencka składa się z 4 osób. Obliczyć prawdopodobieństwo, że żadnych dwóch studentów nie obchodzi tego samego dnia urodzin (przyjmujemy, że rok ma 365 dni).
2. Obliczyć prawdopodobieństwo, że wylosowane w lotku 6 liczb z 49 będą pochodziły spośród ustalonego 16 elementowego zbioru liczb.
3. Trzez jednotorowy odcinek drogi o końcach A i B przejechać mają dwa tramwaje jadące z przeciwnych kierunków niezależnie od siebie. Pierwszy tramwaj przybywa do punktu A w chwili t1, drugi do punktu B w chwili t2, przy czym T'<t1<T'', T'<t2<T''. Wszystkie punkty odcinka <T',T''> są jednakowo prawdopodobne. Niech T" - T'=15min. Obliczyć prawdopodobieńśtwo, że jeden tramwaj będzie musiał czekać aż drugi przejedzie jeśli czas przejazdu odcinka AB wynosi 3minuty.
4. Srednio co 4 miesiace trzeba wymieniac baterie w pilocie. Oblicz prawdopodobieństwo ze:
a) przez 8 miesiecy nie trzeba wymieniac baterii
b) w ciagu roku trzeba wymienic baterie co najmniej raz
c) wcale nie trzeba wymieniac
Z góry bardzo dziękuje!
Metody probabilistyczne - kolos.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 16 cze 2010, 20:09
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1)Pierwsza osoba ma 365 dni do wyboru,druga już tylko 364 dni,trzecia-363,czwarta-362 dni...
Wszystkich możliwych czterech dat jest tyle,ile jest wariacji czteroelementowych ze zbioru 365 dni.
\(\Omega =W_3_6_5^4 =365^4\)
\(A = V_3_6_5^4=365 \cdot 364 \cdot 363 \cdot 362\)
\(P(A) = \frac{365 \cdot 364 \cdot 363 \cdot 362}{365^4}= \frac{364 \cdot 363 \cdot 362}{365^3}\)
Wszystkich możliwych czterech dat jest tyle,ile jest wariacji czteroelementowych ze zbioru 365 dni.
\(\Omega =W_3_6_5^4 =365^4\)
\(A = V_3_6_5^4=365 \cdot 364 \cdot 363 \cdot 362\)
\(P(A) = \frac{365 \cdot 364 \cdot 363 \cdot 362}{365^4}= \frac{364 \cdot 363 \cdot 362}{365^3}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
3)
Coś takiego pamiętam,że rysowało się kwadrat o boku 15 i odcinało się trójkąty prostokątna o przyprostokątnych długości (15-3,czyli 12) odcinkami równoległymi do przekątnej tego kwadratu.Uzyskany pas kwadratu między trójkątami oznaczał sytuację,kiedy tramwaje mogą się zderzyć,więc trzeba czekać.
Pole kwadratu \(\Omega =15^2=225\)
Pole pasa niebezpieczeństwa \(A=15^2-12^2=81\)
\(P(A)= \frac{81}{225}= \frac{9}{25}=0,36\)
Pamiętam,że rysunek jest w układzie współrzędnych,a proste wycinające "pas niebezpieczeństwa" mają
równania y=x-3 i y=x+3.
Coś takiego pamiętam,że rysowało się kwadrat o boku 15 i odcinało się trójkąty prostokątna o przyprostokątnych długości (15-3,czyli 12) odcinkami równoległymi do przekątnej tego kwadratu.Uzyskany pas kwadratu między trójkątami oznaczał sytuację,kiedy tramwaje mogą się zderzyć,więc trzeba czekać.
Pole kwadratu \(\Omega =15^2=225\)
Pole pasa niebezpieczeństwa \(A=15^2-12^2=81\)
\(P(A)= \frac{81}{225}= \frac{9}{25}=0,36\)
Pamiętam,że rysunek jest w układzie współrzędnych,a proste wycinające "pas niebezpieczeństwa" mają
równania y=x-3 i y=x+3.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.