w pewnym hotelu jest 100 pokoji.na parterze są 4 pokoje po 300zł,20 pokoji po 140zł i 10 pokoji po 100zł.Na pierwszym piętrze jest 10 pokoji po 150zł,20 pokoji po 140zł i 10 pokoji po 100zł.Na 2 piętrze jest 26 pokoji po 200 zł za dobę.przyjezdzamy i jeden pokoj jest tylko wolny.J
jaka jest wartosc oczekiwania zaplaty za jedną dobę? jakie jest prawdopodobienstwo ze doba jest:
A) drozsza niz 150zł
b)nie tansza niz 150zł
c)drozsza niz 100zl i tansza niz 300zł
skorzystaj z rozkladu dystrybuanty zmiennej losowej skokowej
Prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
\(E(X)=\frac{4}{100}\cdot300+\frac{40}{100}\cdot140+\frac{20}{100}\cdot100+\frac{10}{100}\cdot150+\frac{26}{100}\cdot200=12+56+20+15+52=161\)
a)
\(P(A)=\frac{30}{100}=\frac{3}{10}\)
b)
\(P(B)=\frac{40}{100}=\frac{2}{5}\)
c)
\(P(C)=\frac{40+10+26}{100}=\frac{76}{100}=\frac{19}{25}\)
Obliczyłam prawdopodobieństwo metoda klasyczną.
a)
\(P(A)=\frac{30}{100}=\frac{3}{10}\)
b)
\(P(B)=\frac{40}{100}=\frac{2}{5}\)
c)
\(P(C)=\frac{40+10+26}{100}=\frac{76}{100}=\frac{19}{25}\)
Obliczyłam prawdopodobieństwo metoda klasyczną.