Rozkład prawdopodobieństwa zmiennej losowej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
janekj
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 10 lis 2008, 15:23

Rozkład prawdopodobieństwa zmiennej losowej

Post autor: janekj »

Ustal wartość \(m\), dla której funkcja \(f(n) = \frac{1}{4} ( \frac{1}{m})^{n-1}, \ (n \in N)\) jest rozkładem prawdopodobieństwa pewnej zmiennej losowej. Podaj przykład takiej zmiennej losowej.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nie proszę od razu o rozwiązanie, będę wdzięczny za wskazówki pt: 'jak się do tego zabrać', nie znalazłem takiego typu zadania, być może słabo szukałem.
greg
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 11 gru 2009, 16:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: greg »

Funkcja f ma być rozkładem zatem
\(\sum_{n\in\mathbb{N}}\frac{1}{4}\left(\frac{1}{m}\right)^{n-1}=1\)
ODPOWIEDZ