Mikroekonomia zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nastysixteen
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 04 cze 2022, 12:14
Płeć:

Mikroekonomia zadania

Post autor: nastysixteen » 04 cze 2022, 12:23

Zadanie 1.
Funkcja produkcji przedsiębiorstwa produkującego długopisy ma postać: \(Q=4\sqrt{KL}\). W przedsiębiorstwie wielkość produkcji uzależniona jest od ilości zatrudnionych pracowników. Wartość wyposażenia kapitałowego \(K = 100\) zł. Cena czynnika kapitału angażowanego w procesie produkcji wynosi \(PK = 4\) zł, natomiast cena czynnika pracy jest czterokrotnie niższa od ceny czynnika kapitału.
a) Wyprowadź postać algebraiczną kosztów całkowitych.
b) Wyjaśnij, jaką postać będą miały koszty przeciętne całkowite i koszty marginalne?
c) Oblicz przy jakim wolumenie produkcji lizaków przedsiębiorstwo będzie osiągało techniczne optimum produkcji?

Zadanie 2.
Przedsiębiorstwo produkujące rowery osiąga minimum przeciętnych kosztów całkowitych, produkując 4 rowery. Krótkookresowa funkcja kosztów całkowitych ma postać: \(TC=5Q^2+FC\), gdzie \(FC > 0\).
a) Oblicz koszt stały, jaki ponosi przedsiębiorstwo.
b) Wyprowadź funkcje kosztów przeciętnych stałych, przeciętnych zmiennych, przeciętnych całkowitych i krańcowych.
c) Przy jakim wolumenie produkcji przedsiębiorstwo będzie osiągało techniczne optimum produkcji?
d) Przedstaw na wykresie techniczne optimum produkcji tej firmy.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2022, 15:10 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała matematyka w kodzie i [tex] [/tex]