Emerytura wynosząca 5000zł za 45lat

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Cukier9000
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 03 cze 2022, 12:34
Płeć:

Emerytura wynosząca 5000zł za 45lat

Post autor: Cukier9000 » 03 cze 2022, 12:59

Cześć

Mam problem z ostatnim postawionym zadaniem.

DANE:
Długość trwania emerytury: 16lat = 192 miesiące
Stopa oprocentowania dla okresu wpłat jak i wypłacania: 3,5%=0,035
Podatek od dochodu kapitałowego: 19%=0,19
Długość wpłacania: 45 lat = 540 miesięcy

Założenia zadania:

-ile trzeba wpłacać na indywidualne konto emerytalne przez 45 lat [ 540miesięcy ] , aby przechodząc wówczas na emeryturę wynosiła ona 5000zł [PRZELICZAJĄC NA CHWILĘ AKTUALNĄ] . Czyli muszę wyliczyć to tak, aby wartość emerytury miesięcznej X za 45 lat równała się 5000zł TERAZ. Stopa dyskonta działa przez okres wpłacania na konto jak i przez okres pobierania emerytury.

Zadanie bazuje na wzorze 1.25 oraz 1.26, nie wiem jak to wykonać.
zadanko-wzory.png
Proszę o pomoc lub o naprowadzenie na właściwy tok myślenia (:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2022, 13:14 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; wczytałem załącznik