ekonomia menadżerska

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nslali
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 28 mar 2022, 14:53
Płeć:

ekonomia menadżerska

Post autor: nslali » 28 mar 2022, 14:59

Dzień dobry, czy ktoś byłby wstanie wytłumaczyć mi to zadanie?

Amerykański producent stali wytwarza i sprzedaje swoje wyroby w dwóch regionach geograficznych: w kraju (H) i za granicą (F).
Popyt na tych rynkach jest inny. Również koszty produkcji w tych dwóch regionach są różne.

Funkcja popytu na rynku macierzystym to: PH = 260 – 0,1QH , a na rynku zagranicznym PF = 240 (ilość nieograniczoną można sprzedać za cenę 240 dolarów).
Funkcja kosztu na rynku krajowym to: CH = 1000 + 0,4Q2 H, a na rynku zagranicznym: CF = 5000 + 0,25Q2 F .

a. Produkty nie mogą być eksportowane ze względu na wysokie cła. Oblicz wielkość produkcji i ceny na rynku krajowym i zagranicznym, aby zmaksymalizować zysk. Jaki będzie zysk?
b. Firma może eksportować bez ograniczeń, a koszty transportu są niskie. Odpowiedz teraz na pytanie z punktu a.
c. Załóżmy teraz, że koszty transportu wynoszą 16 dol. za tonę. Odpowiedz na pytanie z punktu a.