Analiza kosztów - ekonomia menadżerska

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
daria199617
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 23 lut 2022, 14:10
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Analiza kosztów - ekonomia menadżerska

Post autor: daria199617 » 27 lut 2022, 11:41

Witam,
mam problem z zadaniami, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu i wytłumaczeniu

1.
Załóżmy, że producent butów sportowych zgromadził poniższe informacje. Popyt na
buty opisuje równanie: Q = 9600 — 200P lub równoważnie: P = 48 — (2/200, a bezpośrednie koszty produkcji to: C = 60 000 + 0,0025<22.
a. Sprawdź, czy podane informacje są zgodne z danymi przedstawionymi na końcu
rozdziału, w przykładzie „Alokacja kosztów — druga odsłona”.
b. Oblicz wolumen produkcji i poziom cen, które pozwolą zmaksymalizować zysk.


2.
Przedsiębiorstwo A wytwarza i sprzedaje motocykle. Całkowity koszt produkcji każdego pojazdu stanowi sumę kosztów ram, silnika i montażu. Firma produkuje własne
silniki zgodnie z równaniem kosztów:
Ce = 250 000 + 10000 + 5Q 2.
Koszty produkcji ram oraz montażu wynoszą 2000 dol. za sztukę. Miesięczny popyt na motocykle dany jest równaniem P = 10 000 - 30Q (jest to odwrócone równanie popytu).
a. Ile wynosi MC produkcji dodatkowego silnika? Ile wynosi MC produkcji dodatkowego motocykla? Oblicz ilość oraz cenę, które maksymalizuje zysk.
b. Załóżmy teraz, że przedsiębiorstwo ma możliwość zakupu nieograniczonej liczby
silników od innej firmy po cenie 1400 dol. za silnik. Czy wpłynie to na liczbę motocykli, które przedsiębiorstwo to planuje wytwarzać? Co można powiedzieć o cenie? '
Czy będzie ono nadal wytwarzać silniki samodzielnie? Jeśli tak, to ile?


3.
Funkcję kosztów całkowitych pewnego przedsiębiorstwa opisuje wzór:
C= 360+40Q+10Q2
a. Jaki kształt przyjmuje funkcja długookresowych kosztów przeciętnych?
b. Znajdź wolumen produkcji zapewniający minimalizację kosztów przeciętnych.
c. Przedsiębiorstwo sprzedaje swoje wyroby po stałej cenie rynkowej 140 dol. za jednostkę, Czy przy tej cenie może ono przetrwać w długim okresie? Odpowiedź uzasadnij.

Bardzo dziękuję za pomoc :)