Optimum ekonomiczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 04 lut 2022, 21:36
- Płeć:
Optimum ekonomiczne
Dana jest funkcja kosztu całkowitego produkcji \(k(x)= 2x^2+70x+600\) gdzie x oznacza wielkość produkcji. wyznacz i zinterpretuj optimum ekonomiczne jeśli cena wynosi \(200\).
Ostatnio zmieniony 04 lut 2022, 23:50 przez Jerry, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: poprawa wiadomości, cała matematyka w [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała matematyka w [tex] [/tex]
-
- Fachowiec
- Posty: 2818
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 36 razy
- Otrzymane podziękowania: 1480 razy
Re: Optimum ekonomiczne
\(z(x)=200x-( 2x^2+70x+600)=-2x^2+130x-600=-2\left(x-{65\over2}\right)^2+{3025\over2}\le{3025\over2}\)
i równość zachodzi dla \(x={65\over2}=32,5\), jeśli \(x\in\rr\)
Wniosek: optymalny zysk osiągniemy w dwóch przypadkach, bo \(z_{\max}=z(32)=z(33)\) dla \(x\in\nn\)
Pozdrawiam
[edited] zobacz
i równość zachodzi dla \(x={65\over2}=32,5\), jeśli \(x\in\rr\)
Wniosek: optymalny zysk osiągniemy w dwóch przypadkach, bo \(z_{\max}=z(32)=z(33)\) dla \(x\in\nn\)
Pozdrawiam
[edited] zobacz
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając