Zadanie z ekonomii menedżerskiej.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nataliaduc
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 24 mar 2018, 19:35
Płeć:

Zadanie z ekonomii menedżerskiej.

Post autor: nataliaduc » 02 lis 2021, 20:55

Witam, mam problem z jednym zadaniem. Konkretnie chodzi o podpunkt b). Zadanie jest następujące:

Popyt na pewne dobro wyraża się funkcją
\(P=410-4Q\), natomiast podaż wyraża się funkcją \(P=200+2Q\).
a) Wyznacz cenę i ilość równowagi.
b) Porównaj je z punktem równowagi, w której producenci płacą podatek równy 50% uzyskiwanej ceny.

Jak wyprowadzić wzór na podaż przy tym podatku? Czy powinno być to
\(1,5P=200+2Q\)?

korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6169
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 48 razy
Otrzymane podziękowania: 1425 razy
Płeć:

Re: Zadanie z ekonomii menedżerskiej.

Post autor: korki_fizyka » 03 lis 2021, 13:06

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl