Roczna stopa procentowa jest równa \(r=2\%\) a kapitał wynosi \(K=74000 zł\) Ile wynoszą nominalnie i realnie pierwsza i ostatnia wypłata renty płatnej z góry waloryzowanej inflacją \(i=2\%\) wypłacanej przez \(20\) lat z kapitału \(K\)?
Zaczęłam od tego, że skoro \(a=1+i\) oraz \(a=1+r\) to skorzystamy z następującego wzoru na rentę: \(E_{n}=ne(1+r)^{n}\), gdzie \(e\) to wysokość renty. Skoro renta ma być wypłacana 20 lat to mamy równość:\(K(1+r)^{20}=20e(1+r)^{20}\) . Zatem otrzymujemy, że \(e=\frac{K}{20}\) i to jest nasza pierwsza wypłata tak ? Natomiast ostatnia wypłata wyniesie: \(ea^{n-1}\) . Problem w tym, że nie wiem czy to jest wartość nominalna wypłaty czy realna i jak wyliczyć tą drugą z nich ?
Renta waloryzowana
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij