zadania ekonomia ktoś pomoże?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Warvan
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 30 sty 2021, 00:01
Płeć:

zadania ekonomia ktoś pomoże?

Post autor: Warvan »

1. Analizujemy rynek masła. Krzywa popytu i podaży ma nastepującą postać:
P=3Qs
Qd=30 – 3P
a) Oblicz cenę i ilość równowagi na rynku masła,
b) Załóżmy, że spadła cena smietany, która spowodowała obniżenie kosztów produkcji 1kg masła o 3zł. Jaka będzie cena i ilość równowagi?
c) W którym przypadku sprzedawcy osiągną większy przychód całkowity?
d) Załóżmy, że w porównaniu z punktem b) zadania, cena jednego kg masła wzrosła o 0,80 zł w stosunku do ceny równowagi. Jak wpłynie to na popyt i podaż masła? Mamy wówczas z nadwyżką czy z niedoborem rynkowym? Uzasadnij swoją odpowiedź.


2. Cena piór kulkowych wynosi 20 zł za sztukę. Przy tak kształtującej się cenie, ilości piór oferowane przez producentów wynoszą 1000 sztuk tygodniowo, zaś wielkość popytu kształtuje się na poziomie 800 sztuk. Zakładając, że współczynnik elastyczności cenowej popytu| Epd|= 1,5, zaś współczynnik elastyczności cenowej podaży Eps = 1,3. Wyjaśnij jak zareagują konsumenci na 20% wzrost ceny piór kulkowych.


3.Wzrost cen o 5% w ciągu roku przy nie zmienionych dochodach pieniężnych spowodował obniżenie się rocznego popytu ludności na dobro X z 80 sztuk do 70 sztuk na osobę. Oblicz współczynnik elastyczności dochodowej popytu.
ODPOWIEDZ