Zadanie z ekonomii
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 17 lis 2015, 22:25
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Zadanie z ekonomii
Przychód wydawcy słownika polsko-angielskiego wynosi: \(TR=-0,005x^2-0,003y^2-0,002xy+20x+17y\), gdzie \(x\) i \(y\) to liczby wyprodukowanych i sprzedanych egzemplarzy odpowiednio w twardej i miękkiej okładce. Całkowity koszt, jaki ponosi wydawca, to: \(TC= 6x+3y+1000\). Jaki nakład obu rodzajów słownika przyniesie wydawcy największy zysk? Ile on wynosi?
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z ekonomii
Maksymalizujemy zysk, czyli różnicę \(TR-TC=f(x,y)=-0,005x^2-0,003y^2-0,002xy+14x+14y-1000.\)
Pochodne cząstkowe zerują się w punkcie \(x=1000,y=2000.\) Analizując hesjan stwierdzamy, że w tym punkcie nasza funkcja rzeczywiście ma maksimum.
Załączam skrypt Maximy.
Pochodne cząstkowe i przyrównanie do zera
Macierz Hessego
Widać, że ta macierz jest stała, a w punkcie krytycznym spełnia warunek na maksimum lokalne. Ponadto, funkcja celu jest wklęsła, więc maksimum lokalne jest zarazem absolutne.
Pochodne cząstkowe zerują się w punkcie \(x=1000,y=2000.\) Analizując hesjan stwierdzamy, że w tym punkcie nasza funkcja rzeczywiście ma maksimum.
Załączam skrypt Maximy.
Pochodne cząstkowe i przyrównanie do zera
Kod: Zaznacz cały
f:lambda([x,y],-0.005*x^2-0.003*y^2-0.002*x*y+14*x+14*y-1000);
solve([diff(f(x,y),x),diff(f(x,y),y)]);
Kod: Zaznacz cały
H:lambda([x,y],matrix([diff(f(x,y),x,2),diff(diff(f(x,y),x),y)],[diff(diff(f(x,y),y),x),diff(f(x,y),y,2)]));
H(x,y);