Zadanie z ekonomii

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mateuszm9114
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 17 lis 2015, 22:25
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Zadanie z ekonomii

Post autor: mateuszm9114 »

Zysk przedsiębiorstwa zależy od ceny produktu P i wydatków na reklamę A. Funkcja celu ma postać:
\(\pi = 20 + 2P - 2P^2 + 4A - A^2 + 2PA + 10\)

Oblicz dla jakiej ceny i przy jakich wydatkach reklamowych przedsiębiorstwo będzie maksymalizować zysk.
Ostatnio zmieniony 05 gru 2020, 14:54 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "matematyka" w [tex] [/tex]
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Zadanie z ekonomii

Post autor: grdv10 »

Po prostych przekształceniach \(\pi=38-\bigl[(A-P-2)^2+(P-2)^2\bigr]\leqslant 38\), gdyż suma kwadratów zawsze jest nieujemna. Gdy będzie zerowa, co dzieje się dla \(A=4,P=2\), mamy maksymalny zysk.
ODPOWIEDZ