Wycena produktów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mazia97
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 09 gru 2016, 10:21
Płeć:

Wycena produktów

Post autor: mazia97 »

Proszę o sprawdzenie prawidłowości wyliczenia przeze mnie wyniku ze sprzedaży w wariancie porównawczym

W jednosce gospodarczej w styczniu zostały poniesione następujące koszty podstawowe działalności operacyjnej:

-----------------------------------------Koszty bezpośrednie--------Koszty pośrednie---------Koszty zarządu----Koszty sprzedaży
----------------------------------------produkcji podstawowej---- produkcji podstawowej--------------------------------------------------

Amortyzacja----------------------------------7 000------------------------20 000----------------------5 000--------------2 500
Zużycie materiałów i energii--------------11 000---------------------- 5 000----------------------2 000----------------1 500
Usługi obce-----------------------------------2 000------------------------- 500----------------------1 000------------------2 200
Wynagrodzenia-------------------------------9 000---------------------- 4 000---------------------- 5 000-----------------2 000
Ubezpieczenia społ. i inne------------------2 200---------------------- 1 100---------------------1 200--------------------500
Podatki i opłaty--------------------------------0 -----------------------------0-------------------------700-----------------------------
Pozostałe koszty-------------------------------700---------------------- 1 500------------------------900---------------------200

W ciągu miesiąca wytworzono i przyjęto do magazynu 1 500 szt. wyrobów gotowych wycenionych wg kosztu wytworzenia. Wartość produkcji w toku wyniosła 4 000 zł. Zapas początkowy stanowiło 2 000 szt. wyrobów po 38 zł za szt.
W styczniu sprzedano 2 800 szt. wyrobów po 60 zł za szt.

Więc:
Produkcja Podstawowa : 64 000 zł (suma kosztów bezpośrednich i pośrednich) - 1 500 * 38 zł = 7 000 zł
Produkcja w toku : 4 000 zł + 7 000 zł = 11 000 zł
Wyroby gotowe: 2 000 szt * 38 zł + 1 500 szt * 38 zł - 2 800 szt * 38 zł = 26 600 zł

Czyli zmiana stanu produktów : 11 000 zł + 26 600 zł = 37 600 zł

Przychody ze sprzedaży 2 800 szt * 60 zł = 168 000 zł
Zmiana stanu produktów + 37 600 zł
Koszty rodzajowe - 64 000 zł
Wynik ze sprzedaży 141 600 zł ???
ODPOWIEDZ