Metoda najmniejszych kwadratów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Metoda najmniejszych kwadratów

Post autor: mela1015 »

Wykorzystując metodę najmniejszych kwadratów oblicz zużycie teoretyczne yi’ energii
elektrycznej w miastach w przeliczeniu na jednego mieszkańca w latach 1978-1992 (xi).
Wartości empiryczne zużycia yi zawarte są w tabeli:
Załączniki
tabela.png
tabela.png (28.13 KiB) Przejrzano 1496 razy
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Metoda najmniejszych kwadratów

Post autor: korki_fizyka »

Masz dopasować prostą y = ax + b do wyników.
http://www.math.uni.wroc.pl/~dpilarcz/d ... 12/W_4.pdf
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Metoda najmniejszych kwadratów

Post autor: mela1015 »

korki_fizyka pisze: 30 mar 2020, 15:16 Masz dopasować prostą y = ax + b do wyników.
http://www.math.uni.wroc.pl/~dpilarcz/d ... 12/W_4.pdf
A jak mam potraktować X skoro to są lata?
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Metoda najmniejszych kwadratów

Post autor: mela1015 »

Jeśli już wyznaczę równanie prostej, obliczę a oraz b to co później muszę zrobić aby obliczyć zużycie teoretyczne? Czy to już jest koniec zadania?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Metoda najmniejszych kwadratów

Post autor: korki_fizyka »

Koniec, współczynnik kierunkowy prostej = średnie zużycie na rok.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ