Mikroekonomia zadanie pomocy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
KrisNiet
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 11 sty 2020, 17:07

Mikroekonomia zadanie pomocy

Post autor: KrisNiet »

Nie mam pojęcia jak zrobić to żądanie. Proszę o pomoc.
Cena jednostkowa p zależy od wielkości podaży x według wzoru:
p(x) = 100 − 0,04x , dla x ∈ (10; 100) . dla utargu u(x) = xp(x) wyznaczyć
a. utarg krańcowy
b. elastyczność funkcji utargu przy poziomie dostawy x0 = 40
ODPOWIEDZ