Firma zakłada, że sprzedaż pewnego towaru będzie wzrastać o 5% miesięcznie (W STOSUNKU DO POPRZEDNIEGO MIESIĄCA ). O ile wzrośnie sprzedaż :
a) po 3 miesiącach
b) po pół roku
c) po roku
Firma zakłada, że
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Firma zakłada, że
\(s_1=s+0,05s=s(1,05)\\
s_2=s(1,05)+0,05\cdot s(1,05)=s(1,05)^2\\
s_3=s(1,05)^3\\
s_3=1,157625s\)
po 3 miesiącach wzrośnie o \(\frac{1,157625-1}{1}\cdot 100\%=15,7625\%\)
\(s_6=1,05^6s\\
s_{12}=(1,05)^{12}s\)
s_2=s(1,05)+0,05\cdot s(1,05)=s(1,05)^2\\
s_3=s(1,05)^3\\
s_3=1,157625s\)
po 3 miesiącach wzrośnie o \(\frac{1,157625-1}{1}\cdot 100\%=15,7625\%\)
\(s_6=1,05^6s\\
s_{12}=(1,05)^{12}s\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę