Zadania z egzaminu ekonomia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bartekolesiak21
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 gru 2019, 20:12

Zadania z egzaminu ekonomia

Post autor: bartekolesiak21 »

1. Firma X ma do wyboru dwa warianty działania. W pierwszym wariancie może zyskać 20 000 PLN z prawdopodobieństwem 40%, lub stracić 11 000 PNL z prawdopodobieństwem 60%. W drugim wariancie może zyskać 14 000 PLN z prawdopodobieństwem 3/5 lub stracić 12 000 PLN z prawdopodobieństwem 2/5.
a) Wariant drugi charakteryzuje się większym ryzykiem niż wariant pierwszy
b) W przypadku awersji do ryzyka właściciel firmy powinien wybrać wariant pierwszy
c) Wariant drugi charakteryzuje się mniejszym ryzykiem niż wariant pierwszy
d) W przypadku skłonności do ryzyka właściciel firmy powinien wybrać wariant drugi

2. Zasób początkowy firmy (Mo) wynosi 90 000 PLN. Funkcja użyteczności firmy opisana jest wzorem: U(M) = √M. Firma chce zastosować strategię konkurencyjności, która w razie sukcesu (prawdopodobieństwo 0,4) przyniesie zysk 50 000 PLN, z kolei w razie porażki (prawdopodobieństwo 0,6) przyniesie stratę 30 000 PLN.
a) Firma nie powinna zastosować strategii konkurencyjności, ponieważ użyteczność zasobu początkowego jest większa od oczekiwanej użyteczności zasobu po zastosowaniu strategii
b) Firma powinna zastosować strategię konkurencyjności, ponieważ użyteczność zasobu początkowego jest większa od oczekiwanej użyteczności zasobu po zastosowaniu strategii
c) Wartość oczekiwana zasobu ostatecznego po zastosowaniu strategii wynosi 300 jednostek użyteczności
d) Użyteczność zasobu początkowego 296,63 jednostek użyteczności

3. Zasób początkowy firmy (Mo) wynosi 90 000 PLN. Funkcja użyteczności firmy opisana jest wzorem: U(M) = 3√M. Firma chce zastosować strategię konkurencyjności, która w razie sukcesu (prawdopodobieństwo 0,5) przyniesie zysk 50 000 PLN, z kolei w razie porażki (prawdopodobieństwo 0,5) przyniesie stratę 50 000 PLN.
a) Wartość oczekiwana zasobu ostatecznego jest większa od wielkości zasobu początkowego
b) Premia za ryzyko wynosi 7 583,16 PLN
c) Firma powinna zastosować strategię konkurencyjności, ponieważ użyteczność zasobu początkowego jest większa od oczekiwanej użyteczności zasobu po zastosowaniu strategii
d) Ekwiwalent pewności wynosi 84 500,24 PLN


5.Konsument konsumuje dwa dobra x i y. Funkcja użyteczności konsumenta dana jest wzorem u(x,y) = X*Y ceny poszczególnych dóbr wynoszą odpowiednio px= 2zl i py= 8zl zaś dochód M= 2400 zl przedstaw równanie opisujące linie ograniczenia budżetowego. Znajdz optymalny koszyk konsumenta przedstaw równanie opisujące krancowa stope substytucji
6.firma carrot produkuje soki marchwiowe funkcja produkcji opisana jest równaniem q = 2pierw L razy 2 pierw K cena roboczogodziny wynosi 12 zl a cena maszynogodziny 6zl wielkość produkcji jest mierzona w litrach
a) znajdz optymalna kombinacje czynnikow produkcji jeżeli firma ma do dyspozycji 864zl
b)oblicz maksymalna wielkość produkcji jaka mozeosiagnac firma

Prosiłbym o dokładne obliczenia , nie rozumiem tych zadań już 7 raz oblewam ten egzamin
ODPOWIEDZ