Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania, a właściwie dokładne wytłumaczenie jak je zrobić.
Grupa studentów Wyższej Szkoły Hochsztaperów sprzedaje po 65 gb kradzione samochody z Niemiec klientom z Krakowa (lina popytu D1:Q1=60-0,4 P1) i z Warszawy (linia popytu D2:Q1=80-P2). Stały koszt krańcowy,MC, równa się 30 gb za samochód (łapówka dla celnika).
Porównaj zysk studentów różnicujących i nie różnicujących ceny. (Wskazówka: liniom popytu D1 iD2 odpowiadają linie utargu krańcowego, MR1= -5Q1+150 i MR2=-2Q2+80).
Znam odpowiedzi(ale nie wiem jak do nich dojść).Odp: Cena niezróżnicowana: zysk=1715,przy cenie P=65 i produkcji Q=49, a przy różnicowaniu produkcja i cena maksymalizująca zysk na pierwszym rynku wynoszą Q1=24, P1=90gb, na drugim rynku Q2=25,P2=55gb.
Łączny zysk wzrasta do 2065 gb.
Mikroekonomia-zadanie, proszę o pomoc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 62
- Rejestracja: 05 lis 2016, 12:06
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 24
- Rejestracja: 10 lut 2011, 23:15
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Mikroekonomia-zadanie, proszę o pomoc
Należy odpowiednio zestawić marginalny koszt (MC) z marginalnym przychodem (MR), które jest różne dla obu miast.
W każdym przypadku (różnicowania cen dla Warszawy i Krakowa) musimy przyrównać MC do MR, aby spełnić warunek maksymalizacji zysku całkowitego.
MC = MR to warunek maksymalizacji zysku, jako pochodna zysku = 0.
Bez różnicowania cen, a więc i Kraków i Warszawa płacą po 65 jp.
Warunek maksymalizacji zysku (MC = MR):
- dla Krakowa: 30 = - 5 Q1 + 150 => Q1 = 24 zysk = przychód - koszty = 24 szt. * 65 jp. - 24 szt. * 30 jp. = 840 jp.
- dla Warszawy: 30 = - 2 Q2 + 80 => Q2 = 25 zysk = przychód - koszty = 25 szt. * 65 jp. - 25 szt. * 30 jp. = 875 jp.
Zysk łączny dla obu miast = 840 + 875 = 1715 jp.
Z różnicowaniem cen, a więc Kraków i Warszawa płacą po różnej cenie.
Na temat różnicowania cen nagrałam jakiś czas temu przykład rozwiązywania zadań - film jest dostępny na moim kanale w serwisie YouTube. https://youtu.be/6kz4k7-fooc
W każdym przypadku (różnicowania cen dla Warszawy i Krakowa) musimy przyrównać MC do MR, aby spełnić warunek maksymalizacji zysku całkowitego.
MC = MR to warunek maksymalizacji zysku, jako pochodna zysku = 0.
Bez różnicowania cen, a więc i Kraków i Warszawa płacą po 65 jp.
Warunek maksymalizacji zysku (MC = MR):
- dla Krakowa: 30 = - 5 Q1 + 150 => Q1 = 24 zysk = przychód - koszty = 24 szt. * 65 jp. - 24 szt. * 30 jp. = 840 jp.
- dla Warszawy: 30 = - 2 Q2 + 80 => Q2 = 25 zysk = przychód - koszty = 25 szt. * 65 jp. - 25 szt. * 30 jp. = 875 jp.
Zysk łączny dla obu miast = 840 + 875 = 1715 jp.
Z różnicowaniem cen, a więc Kraków i Warszawa płacą po różnej cenie.
Na temat różnicowania cen nagrałam jakiś czas temu przykład rozwiązywania zadań - film jest dostępny na moim kanale w serwisie YouTube. https://youtu.be/6kz4k7-fooc