Historia myśli ekonomicznej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
Historia myśli ekonomicznej
Hej, potrzebuję pomocy w dyskusji pytania: "Jakie elementy antycznej i średniowiecznej myśli ekonomicznej możemy odnaleźć we współczesnej polityce gospodarczej?" Czy ktoś może się wypowiedzieć na ten temat?
-
- Fachowiec
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 386 razy
A co Cię wzięło na pytanie o to matematyków? My nie zajmujemy się laniem wody, tylko obliczaniem. To zostawiamy, tym, którzy zapiszą na tablicy jedno słowo i nawijają o nim przez półtorej godziny, a student wychodzi z wykładu tak mądry jak na niego wszedł, albo i mniej. 
Jedyne co mi przychodzi na myśl, to może autarkia, czyli samowystarczalność. Nie wiem jak było wtedy z eksportem/importem.
Inna rzecz - produkowanie pustych pieniędzy. Teraz często wypuszcza się na rynek duże ilości pieniądza np. aby skompensować niepokoje społeczne czy pomajstrować coś przy budżecie. Kiedyś każdy władca bił swój pieniądz i równocześnie go fałszował. Stąd może powiedzenie Kopernika (on raczej podchodzi już pod Renesans), że gorszy pieniądz wypiera lepszy pieniądz.

Jedyne co mi przychodzi na myśl, to może autarkia, czyli samowystarczalność. Nie wiem jak było wtedy z eksportem/importem.
Inna rzecz - produkowanie pustych pieniędzy. Teraz często wypuszcza się na rynek duże ilości pieniądza np. aby skompensować niepokoje społeczne czy pomajstrować coś przy budżecie. Kiedyś każdy władca bił swój pieniądz i równocześnie go fałszował. Stąd może powiedzenie Kopernika (on raczej podchodzi już pod Renesans), że gorszy pieniądz wypiera lepszy pieniądz.
Nie zważaj na bezzasadne ostrzeżenia. Oglądaj mój matematyczny kanał YouTube.
-
- Dopiero zaczynam
Re: Historia myśli ekonomicznej
Jeśli interesuje Cię literatura obozowa, to polecam to, co napisały osoby, które przeżyły wojnę i piekło obozów oraz książki powstałe w oparciu o ich wspomnienia.np.Byłem numerem..Historie z Auschwitz Kazimierza Piechowskiego,Kto ratuje jedno życie..O miłości i ucieczce z obozu zagłady Jerzego Bieleckiego, Wszystko za życie Gerdy Weissmann Klein, Zapowiada się piękny dzień i Niewinni w Norymberdze Seweryny Szmaglewskiej, Ucieczka z Auschwitz Andreja Pogożewa, Pięć lat kacetu Stanislawa Grzesiuka,Znalazłem się w sercu piekła Gideona Greifa,Znalazłem s8ę w sercu piekła Załmena Gradowskiego,Płakaliśmy bez łez..Relacje byłych więźniów żydowskiego Sonderkomando w Auschwitz, I boję się snów Wandy Półtawskiej, Wspomnienia wojenne Karoliny Lanckorońskiej,Przeżyłam Oświęcim Krystyny Żywulskiej, Anus Mundi Wiesława Kielara, Nadzieja umiera ostatnia i To nie deszcz to ludzie Haliny Birnebaum.Polecam też pozycje o obozie dla dzieci w Łodzi.npMały Oświęcim. Jolanty Sowińskiej Gogacz i Błażeja Torańskiego czy Chcę żyć Tadeusza Raźniewskiego.
W pwn pojawiło się wiele wartościowych pozycji https://ksiegarnia.pwn.pl/ksiazki
W pwn pojawiło się wiele wartościowych pozycji https://ksiegarnia.pwn.pl/ksiazki