Model Keynesa (algebraiczny)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Impernobeum
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 01 wrz 2019, 17:01

Model Keynesa (algebraiczny)

Post autor: Impernobeum »

Zadanie 2.
Funkcja konsumpcji dana jest wzorem C=100+0,8Y, inwestycje wynoszą I=150, wydatki rządowe G=200 a T=150.
Przy jakim poziomie dochodu gospodarka znajduje się w równowadze?
Na wykładach poznałem wzór Y = Ca + KSK (Y - T) + I + G i nie umiem go odnieść względem zawartości polecenia. Nie do końca rozumiem co mam wpisać jako KSK oraz w nawias.

Zadanie 3.
Funkcja konsumpcji dana jest wzorem C=100+0,8Y, inwestycje wynoszą I=150, wydatki rządowe G=200 a stopa podatkowa t=0,2.
Przy jakim poziomie dochodu gospodarka znajduje się w równowadze?
tutaj natomiast chyba trzeba użyć wzoru Y = Ca + KSK (Y - tY) + I + G. Też nie jestem pewny jak mam to zapisać.

Byłbym wdzięczny jeśli ktoś by to poprawnie zapisał i wytłumaczył jak to zrobił.
ODPOWIEDZ