Podstawy finansów - zadania z kolokwium

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kamis1251
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 18 cze 2019, 08:01
Płeć:

Podstawy finansów - zadania z kolokwium

Post autor: Kamis1251 »

Witam, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć kilka zadań z podstaw finansów? Dziękuję z góry za pomoc 8)

1. Policz DOZ, NPV i IRR projektu przy WACC 9%.

rok | CF
0 | -80 000
1 | -10 000
2 | 50 000
3 | 40 000
4 | 10 000

2. W spółce Z stopień dźwigni operacyjnej DOL=2, stopień dźwigni połączonej DTL=3,6. WIadomo również, że przy EBIT=90 000 zł rentowność kapitału własnego ROE=27%. Policz przy jakim zysku EBIT ROE wyniesie 18%.

3. Oblicz średnioważony koszt kapitału w spółce akcyjnej, której kapitał własny wynosi 600 000 zł, kredyt 300 000 (oprocentowany 12% rocznie) aktualna cena jednej akcji to 14 zł natomiast dywidenda w poprzednim roku wynosiła 1,7 zł a aktualna 2 zł. Stopa podatku dochodowego - 19%.
ODPOWIEDZ