Zadanie na elastyczność cenową popytu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamilka234
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 maja 2019, 21:44
Płeć:

Zadanie na elastyczność cenową popytu

Post autor: kamilka234 »

Witam, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Treść zadania: Firma Pana Jana Kowalskiego sprzedaje komputery po cenie P=2200 zł i osiąga wtedy przychód całkowity w wysokości TR=550000 zł, elastyczność łukowa popytu wynosi wtedy E=-4.
Jaka jest wartość łukowej elastyczności cenowej popytu dla zmiany ceny z 2000 zł do 1600 zł, jeśli funkcja popytu na komputery ma postać liniową?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ