Immunizacja portfela

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tancerz4990
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 maja 2019, 08:19
Płeć:

Immunizacja portfela

Post autor: tancerz4990 »

Inwestor chce zabezpieczyć otrzymanie 1 mln za 10 lat przy pomocy immunizacji portfela.

Na rynku dostępne są wie obligacje:
A o kuponie 6%, zapadalności 30 lat, cenie 69,04, YTM=9% i duracji=11,44
oraz B A o kuponie 11%, zapadalności 10 lat, cenie 113,01, YTM=9% i duracji=6,54.

Nominalna wartość oby obligacji to 1 tys. Ile obligacji A znajdzie się w portfelu inwestora?

Moje obliczenia:

1) Duracja = okres inwestowania
2) Wartość portfela = obecna wartość oczekiwana

Ad 1) \(11,44x+6,54(1-x) = 10\)
x=0,706
Ad 2) \(\frac{1 mln}{ 1,09^{10}}=422410,8\)

Czyli obligacji A powinno być: \(\frac{0,706*422410,8}{69,04} =4319,55\).

Czy ktoś może potwierdzić?
ODPOWIEDZ