lokata w banku zadanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
qazwsxmlp
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 31 mar 2019, 01:11
Płeć:

lokata w banku zadanie

Post autor: qazwsxmlp »

pewna osoba dokonała lokaty w banku na okres 5 lat. po tym okresie pobrała kwotę 50000. przez pierwsze 2 lata obowiązywała stopa procentowa 16% rocznie, zaś przez następne trzy 15% rocznie. w jakiej wysokości była lokata procentowa?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: lokata w banku zadanie

Post autor: radagast »

\(1,16^2 \cdot 1,15^3x=5000 \So x= \frac{5000}{1,16^2 \cdot 1,15^3} \approx 2443\)
ODPOWIEDZ