obligacje rynki finansowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
annafin
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 30 sty 2019, 20:47
Płeć:

obligacje rynki finansowe

Post autor: annafin »

Hej. Potrzebuję pomocy z jednym z kilku zadań z rynków finansowych dotyczących obligacji.

Jaką kwotę musi zwrócić bank, który z cudzego kwotowania kupił depozyt 6M (182 dni) 1 mln zł kwotowany 6,15%-6,25% p.a. Zaznacz stronę kwotowania (bid wzgl. offer) oraz podaj sposób wyliczenia.

Próbowałam korzystać ze wzoru na rentowność otrzymując:
P1=1000000/(1+6,15%/2)=764818,4
P2=1000000/(1+6,25%/2)=761904,8
Różnica: 2913,584

Ale wydaje mi się że uzyskany tak wynik nie ma sensu...
Dziękuję za pomoc!
ODPOWIEDZ