Funkcja kosztu całkowitego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Funkcja kosztu całkowitego
Funkcja kosztu całkowitego wyraża się wzorem \(k(x)=0,1x^3+10x+25\). Koszt krańcowy jest równy kosztowi przeciętnemu przy produkcji x wynoszącej ?
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Funkcja kosztu całkowitego
NIE jestem ekonomistą ale może tak ?
\(k'(x)= \frac{k(x)}{x}\)
\(0.3x^2+10= \frac{0.1x^3 +10x+25}{x}\)
\(0.3x^3+10x = 0.1x^3+10x+25\)
\(x^3=125\)
\(x=5\) --wielkość produkcji (ale w jakich jednostkach ? )
\(k'(x)= \frac{k(x)}{x}\)
\(0.3x^2+10= \frac{0.1x^3 +10x+25}{x}\)
\(0.3x^3+10x = 0.1x^3+10x+25\)
\(x^3=125\)
\(x=5\) --wielkość produkcji (ale w jakich jednostkach ? )