Mikroekonomia zadania- popyt i podaż

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jaszczurka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 17 sty 2019, 15:17

Mikroekonomia zadania- popyt i podaż

Post autor: jaszczurka »

Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu poniższych zadań.

Wielkość popytu konsumentów na kawę opisana jest przez następującą funkcję: Pp= D + 5/C , gdzie: Pp jest wielkością popytu na kawę przy pewnych przeciętnych dochodach nominalnych konsumentów D oraz pewnej cenie kawy C, przeciętne dochody nominalne konsumentów wynoszą 350zł. W w/w warunkach wyznacz:

a) wielkość popytu konsumentów przy bardzo wysokiej cenie kawy (np. dążącej do +∞)

b) wielkość owego popytu przy bardzo niskiej cenie (np. dążącej do zera);

c) naszkicuj wykres krzywej popytu na kawę

d) zastanów się, co stanie się z krzywą popytu na analizowane dobro, jeśli przeciętne dochody konsumentów na owym rynku wzrosną do 400zł. Podaj interpretację ekonomiczną zaistniałej wówczas sytuacji.



Przypuśćmy, że funkcja popytu na kawę dana jest . Załóżmy także, że przeciętne dochody nominalne konsumentów kawy wynoszą 500zł zaś cena kg kawy 5zł. Wyznacz:

a) wielkość popytu na kawę w w/w warunkach;

b) co stanie się z owym popytem, jeśli cena kawy wzrośnie o 10%? Zastanów się, czy popyt na kawę będzie się wówczas zmieniał wzdłuż pewnej krzywej popytu (odpowiadającej dochodom nominalnym konsumentów D=500zł), czy też nastąpi przesunięcie krzywej popytu?



Załóżmy, że wielkość podaży producentów na pewnym rynku uzależniona jest, po pierwsze, od ceny, po której sprzedają oni wytwarzane dobro oraz, po drugie, od przeciętnych kosztów związanych z produkcją owego dobra. Przyjmijmy też, że wielkość podaży opisana jest przez następującą funkcję: S(p,C) =2p – 2C, gdzie: S jest wielkością podaży przy pewnych przeciętnych kosztach, związanych z wytworzeniem owego dobra C oraz pewnej cenie p. Przypuśćmy również, że jeśli producenci stosują technologię produkcji A wówczas przeciętny koszt, związany z produkcją analizowanego dobra, wynosi l0zł. Wyznacz:

a) cenę, przy której producenci zdecydują się na zgłoszenie podaży na analizowanym rynku;

b) wielkość podaży przy cenie p=12zł;

c) krzywą podaży odpowiadającą technologii A.

Przypuśćmy również, że stosując nowszą technologię B nasi producenci są w stanie obniżyć koszt przeciętny o 30%. Zastanów się jak w/w zmiana technologii wpłynie na:

d) wielkość podaży, przy cenie p=12zł;

e) krzywą podaży producentów.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Mikroekonomia zadania- popyt i podaż

Post autor: korki_fizyka »

jaszczurka pisze:Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu poniższych zadań.

Wielkość popytu konsumentów na kawę opisana jest przez następującą funkcję: Pp= D + 5/C , gdzie: Pp jest wielkością popytu na kawę przy pewnych przeciętnych dochodach nominalnych konsumentów D oraz pewnej cenie kawy C, przeciętne dochody nominalne konsumentów wynoszą 350zł. W w/w warunkach wyznacz:

a) wielkość popytu konsumentów przy bardzo wysokiej cenie kawy (np. dążącej do +∞)

kawy wynoszą 500zł zaś cena kg kawy 5zł. Wyznacz:

a) wielkość popytu na kawę w w/w warunkach;
P = D
jaszczurka pisze: b) wielkość owego popytu przy bardzo niskiej cenie (np. dążącej do zera);
\(C \to 0 \So P \to \infty\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ