monopol zadanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamil19991
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 sty 2019, 18:09
Płeć:

monopol zadanie

Post autor: kamil19991 »

Cześć czy ktoś mógłby pomóc w rozwiązaniu zadania?

• Przyjmijmy, że każdy z N konsumentów musi wybrać jednego laptopa spośród M marek laptopów
• Użyteczność z laptopa j dla konsumenta i to u+x−(0.1 + x) pi+βλi+Eij gdzie pi oraz λ to cena oraz obiektywna jakość latpopa marki i a Eij to parametr subiektywnej oceny marki i przez konsumenta j. Przyjmij, że β > 0.
• Popyt na laptopa marki 1 możemy wyrazić jako Q1 = s1N, gdzie s1 to udział w runku marki 1
• Jeżeli Eij ma rozkład Fishera-Tippetta, wówczas :
s1 =e^(x−αp1+βλ1) / suma od i do M e ^x−αpi+βλi
• Przyjmij, że α =(1+x)/ 10
(a) Jak zmieni się udział marki 1 w rynku, jeżeli firma poprawi obiektywną
jakość laptopa, λ1?
(b) Wyraź elastyczność cenową, elastycznosc =dQ1/dp1*p1/Q1 jako funkcję s oraz p
(c) Jaka będzie elastyczność cenowa kiedy liczba marek wzrośnie do nieskończoności, M → ∞?
(d) Jaka będzie elastyczność cenowa kiedy obiektywna jakość marki 1 wzrośnie do nieskończoności, λ1 → ∞?
• Przyjmijmy, że laptopy są produkowane przez monopolistów.
• Przyjmijmy też, że koszty krańcowe produkcji laptopów są stałe i równe c
(e) Wyraź zysk monopolisty jako funkcję p1 oraz Q1 (p1).
(f) Napisz warunki pierwszego rzędu maksymalizacji zysku oraz wyraź optymalny wybór p jako funkcję c oraz E
(g) Korzystając w Twojej odpowiedzi w punkcie (b) oraz (f), wyraź optymalny wybór p jako funkcję c oraz s
• Wyobraź sobie, że monopoliście udało się znacznie poprawić jakość laptopów.
(h) Czy monopolista powinien teraz obniżyć cenę, czy podwyższyć ją jeżeli chce zmaksymalizować zysk? Czy odpowiedź zależy od parametru α lub β?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

A co nt. jest napisane w podręcznikach ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ