Makroekonomia - teoria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
weesoolyyy
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 05 wrz 2018, 13:05

Makroekonomia - teoria

Post autor: weesoolyyy »

Jest ktos w stanie pomoc mi rozwiazac test wielokrotnego wyboru?

1. Wskaż wielkości będące zasobem:
a) Liczba zarejestrowanych bezrobotnych na koniec 2016 r. = 153,3 tys.
b) W 2016 r. zatrudnienie w gospodarce wzrosło o 18 tys.
c) Wartość środków trwałych w gospodarce na 31.12.2015 r. = 325920 mln zł
d) Nakłady inwestycyjne w gospodarce w 2014 r. = 250776 mln zł.
2. Jeżeli PKB jest liczony metodą sumowania wartości produktów uwzględniane są:
a) Dobra finalne
b) Tylko dobra finalne i pośrednie
c) Dobra nabywane przez ostatecznego użytkownika
d) Dochody czynników produkcji
3. PNB realny per capita, to:
a) PNB realny przypadający średnio na 1 mieszkańca danego kraju,
b) Miernik udziału każdego obywatela w tworzeniu PNB
c) Miernik nierówności podziału PNB
d) PNB w cenach bieżących przypadający na 1 mieszkańca danego kraju
4. Produkcja potencjalna gospodarki, to produkcja:
a) Wytwarzana przy pełnym, racjonalnym wykorzystaniu czynników produkcji
b) Z którą zrównuje się produkcja faktyczna, gdy stopa bezrobocia osiąga poziom naturalny,
c) Której wielkość jest stała w krótkim i w długim okresie
d) Której wielkość jest dana w okresie krótkim i zmienia się w okresie długim
5. Z tego, że krańcowa skłonność do konsumpcji wynosi 0,85 można wnioskować, że
a) Z każdej dodatkowej złotówki dochodu 15 groszy zostanie przeznaczone na wzrost oszczędności
b) Z każdej dodatkowej złotówki dochodu 85 groszy zostanie przeznaczone na wzrost konsumpcji,
c) Każde dodatkowe 85 groszy dochodu zostanie w pełni wykorzystane na konsumpcję
d) Konsumpcja autonomiczna stanowi 15% konsumpcji całkowitej
6. Jeżeli popyt agregatowy przewższa agregatową podaż, to:
a) Dojdzie do nieplanowanego zmniejszenia stanu zapasów produktów w przedsiębiorstwach,
b) Na rynkach wystąpią oznaki problemów ze sprzedażą,
c) Wystąpi przyrost zapasów wyrobów gotowych w przedsiębiorstwach
d) Zapadną decyzje o zwiększeniu produkcji w przyszłości
7. Z modelu krzywej Laffera wynika, że:
a) Wraz ze wzrostem stopy podatkowej wpływy do budżetu zawsze rosną
b) Istnieje taki poziom stopy podatkowej, przy którym wpływy podatkowe do budżetu są maksymalne
c) Wzrost stopy opodatkowania od 0 do pewnego poziomu powoduje wzrost dochodów budżetu
d) Po przekroczeniu pewnego poziomu stopy podatkowej wpływy do budżetu mogą maleć
8. Przykładem aktywnej polityki fiskalnej może być:
a) Wprowadzenie nowego zasiłku dla rodzin z dziećmi
b) Wzrost wpływów do budżetu państwa w związku ze wzrostem PKB
c) Redukcja stopy opodatkowania osób prawnych
d) Wprowadzenie nowego podatku
9. W ostatnich miesiącach bieżącego roku stopy procentowe NBP:
a) Rosły z miesiąca na miesiąc
b) Były obniżane z miesiąca na miesiąc
c) Pozostawały na niezmienionym poziomie
d) Nie wykazywały jednoznacznej tendencji
10. Mnożnik kreacji pieniądza obniża się, gdy następuje
a) Wzrost stopy rezerw gotówkowych banków komercyjnych,
b) Wzrost relacji gotówki w obiegu do depozytów bankowych
c) Spadek relacji gotówki w obiegu do depozytów bankowych
d) Spadek stopy rezerw gotówkowych banków komercyjnych
11. Jeżeli bank centralny sprzedaje papiery wartościowe w ramach operacji otwartego rynku, to:
a) Obniża podaż pieniądza,
b) Powiększa podaż pieniądza,
c) Zmniejsza bazę monetarną,
d) Podnosi mnożnik kreacji pieniądza
12. Wskaźnik CPI mierzy:
a) Zmiany cen producenta
b) Zmianę cen wszystkich dóbr w gospodarce
c) Zmiany cen ustalonego koszyka dóbr konsumpcyjnych
d) Inflację netto
13. W warunkach wysokiej, niezrównoważonej inflacji zwykle tracą:
a) Pożyczkobiorcy
b) Emeryci
c) Pożyczkodawcy, przy stałej stopie procentowej
d) Właściciele kont oszczędnościowych
14. Inflacja kosztowa:
a) Zachodzi wyłącznie w warunkach pełnego wykorzystania zdolności produkcyjnych gospodarki,
b) Może być wywołana przez wzrost cen surowców na rynku światowym
c) Może być wywołana nadmiernymi wydatkami z budżetu państwa
d) Polega na wzroście przeciętnych cen przy jednoczesnym spadku poziomu produkcji
15. Stopa bezrobocia jest liczona jako relacja:
a) Liczby osób bezrobotnych do liczby aktywnych zawodowo, wyrażona w %.
b) Liczby osób bezrobotnych do liczby osób w wieku produkcyjnym, wyrażona w %
c) Liczby osób bezrobotnych do pracujących, wyrażona w %
d) Liczby osób bezrobotnych do biernych zawodowo, wyrażona w %
16. Wielkości nominalne są wyrażone w:
e) Cenach stałych
f) Cenach bieżących
g) W cenach z danego okresu
h) W cenach z okresu bazowego
17. Które z wymienionych wydatków państwa należą do wydatków G (zakup dóbr)
e) emerytury
f) płace nauczycieli szkół publicznych
g) wydatki na utrzymanie sądów
h) wydatki na teatry i ośrodki kultury
18. Human Development Index uwzględnia:
e) Stan środowiska naturalnego
f) Poziom edukacji
g) PKB per capita wg PPP
h) Przeciętną oczekiwaną długość życia
19. Podejście do problemu równowagi makroekonomicznej, zwane popytowym:
e) Wywodzi się z ekonomii keynesowskiej
f) Wywodzi się z ekonomii neoklasycznej
g) Odnosi się do gospodarki, w której czynniki produkcji nie są w pełni wykorzystane
h) Ma charakter krótkookresowy
20. Z tego, że krańcowa skłonność do oszczędzania wynosi 0,25 można wnioskować, że
e) Konsumpcja autonomiczna stanowi 25% konsumpcji
f) Z każdej dodatkowej złotówki dochodu 25 groszy zostanie przeznaczone na wzrost oszczędności,
g) Z każdej dodatkowej złotówki dochodu 75 groszy zostanie przeznaczone na wzrost konsumpcji,
h) Każde dodatkowe 25 groszy dochodu w pełni zostanie przeznaczone na oszczędności
21. Przykładem automatycznego stabilizatora koniunktury mogą być:
e) Podatek dochodowy proporcjonalny
f) Podatek dochodowy progresywny
g) Podatek VAT
h) Zasiłek dla bezrobotnych
22. Mnożnik zrównoważonego budżetu pokazuje, że
e) Wzrost wydatków państwa, któremu towarzyszy taki sam wzrost wpływów z podatków nie spowoduje zmiany poziomu produkcji zapewniającej równowagę
f) Wpływy z podatków do budżetu państwa rosną wraz ze wzrostem stopy podatkowej
g) Wzrost wydatków państwa, któremu towarzyszy taki sam wzrost podatków prowadzi do wzrostu produkcji zapewniającej równowagę w gospodarce
h) Finansowanie wydatków państwa ze wzrostu obciążeń podatkowych spowoduje wzrost produkcji w gospodarce
23. Ekspansywna polityka fiskalna może polegać na:
e) Emisji obligacji skarbu państwa
f) Zwiększaniu wydatków budżetu państwa
g) Wzroście podatków
h) Zmniejszaniu obciążania podatkowego podmiotów
24. Jeżeli bank centralny obniża stopę redyskontową, to:
e) Obniża podaż pieniądza
f) Wymusza utrzymywanie wyższych rezerw w bankach komercyjnych
g) Zwiększa podaż pieniądza
h) Oddziałuje na wzrost wartości mnożnika kreacji pieniądza
25. Do instrumentów restrykcyjnej polityki pieniężnej można zaliczyć
e) Obniżkę stopy rezerw obowiązkowych
f) Wzrost stopy redyskontowej
g) Sprzedaż papierów wartościowych w ramach operacji otwartego rynku
h) Skup papierów wartościowych w ramach operacji otwartego rynku
26. Cel inflacyjny NBP aktualnie jest określony jako średnioroczna stopa inflacji na poziomie
e) 1%
f) 0%
g) 2,5% +/- 1 pkt. %
h) 1,5% +/- 1 pkt. %
27. Do skutków deflacji można zaliczyć
e) Odkładanie wydatków inwestycyjnych przedsiębiorstw…
f) Wzrost opłacalności produkcji
g) Wzrost siły nabywczej dochodów ludności
h) Osłabienie skuteczności polityki monetarnej banku centralnego
28. Kategoria ludności aktywnej zawodowo obejmuje:
e) Pracujących i bezrobotnych
f) Tylko aktywnie poszukujących pracy
g) Zasób siły roboczej
h) Tylko osoby pracujące
29. Bezrobocie naturalne:
e) Jest tożsame z bezrobociem przymusowym
f) Jest efektem wahań koniunktury
g) To m.in. bezrobocie frykcyjne i strukturalne
h) Towarzyszy poziomowi produkcji potencjalnej w gospodarce
30. Stopa bezrobocia w Polsce w ostatnich miesiącach osiągnęła poziom:
e) Stopa bezrobocia rejestrowanego ok. 13,0%
f) Stopa bezrobocia wg BAEL ok. 6%
g) Stopa bezrobocia rejestrowanego ok. 8%
h) Stopa bezrobocia wg BAEL ok. 15%
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Znam dwoje chętnych, to Google i Wikipedia :D
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ