Ekonometria / macierze

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Bajlando
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 06 maja 2018, 18:33
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Ekonometria / macierze

Post autor: Bajlando »

Hej, bardzo proszę o wytłumaczenie i rozwiązanie tego przykładowego zestawu.

Zadanie.1 Ekonometryk zaproponował model postaci y=\(a_{^0}+a_{^1}x_{^1}+a_{^2}x_{^2}+ε\).
Na podstawie danych: y,x1,x2 ( kolejność wierszy) \[\begin{array}{ccccc}1&3&2&2&0\\2&1&0&0&1\\0&1&1&1&1\end{array}\] a) Uzupełnij brakujące miejsca (P)
1a) \(x{^t}x\)
\begin{array}{ccc}P&P&P\\P&6&P\\4&2&4\end{array}
2a) \(x{^t}y\)
\begin{array}{c}P&\\P&\\7\end{array}
3a) (\(x{^t}x\))⁻¹
\begin{array}{ccc}5&P&P\\-2&1&P\\-4&P&P\end{array}
4a) α
\begin{array}{c}2&\\P&\\0\end{array}
5a) D²(α)
\begin{array}{ccc}P&P&P\\P&2,75&3,375\\P&3,375&7,875\end{array}

b) Oblicz błędy i względne błędy szacunku parametrów

Zad.2 Zinterpretować parametry modelu
(nad literą y znajduje się daszek)
^\(y_{^t}\)=1,65+0,5ₓt+0,9₂t-0,4pt , t=1,2,...,333 w którym:
\(y_{^t}\) - zarobki (w tyś. dolarów)

\(x_{^t}\)
\begin{cases}
1, staż.pracy.3.lata.lub.więcej\\
0, staż.pracy.krótszy.niż.3.lata
\end{cases}

\(z_{^t}\)
\begin{cases}
1, wykształcenie.podstawowe\\
0, wykształcenie.średnie.lub.wyższe
\end{cases}

\(p_{^t}\)
\begin{cases}
1, kobieta\\
0, mężczyzna
\end{cases}
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Bajlando
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 06 maja 2018, 18:33
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re:

Post autor: Bajlando »

korki_fizyka pisze:viewtopic.php?f=21&t=12615
Myślę, że jest w miarę czytelnie. :) BTW, pomożesz?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

jak ty poprawisz byki :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Bajlando
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 06 maja 2018, 18:33
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: Bajlando »

Chętnie gdybym mógł go edytować :/
Bajlando
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 06 maja 2018, 18:33
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: Bajlando »

Nowy link do postu, nie umiem wyedytować tego.
viewtopic.php?f=38&t=85548

P.s
proszę o usunięcie tego posta. Dziękuję i przepraszam!
ODPOWIEDZ