Inwestycje finansowe-proszę o pomoc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kasiunia27
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 01 maja 2018, 22:15
Płeć:

Inwestycje finansowe-proszę o pomoc

Post autor: Kasiunia27 »

Witam, bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania :)

A.Babcia postanowiła, że przez 18 lat będzie wpłacać codziennie na Twoje konto oprocentowane 3,5% przy kapitalizacji rocznej po 9 zł od narodzin do pełnoletniości.
Oblicz zgromadzony na Twoim koncie kapitał z uwzględnieniem podatku Belki. Podatek ten uwzględnij także przy obliczeniu kapitału, który otrzymany by został przy oprocentowaniu prostym. Oblicz też kapitał w sytuacji, gdy oszczędzasz odkładając składkę do skarbonki (bez oprocentowania).

 Kapitał netto po 18 latach przy oprocentowaniu złożonym wynosi KA=
 Kapitał netto po 18 latach przy oprocentowaniu prostym wynosi KB =
 Kapitał po 18 latach oszczędzania bez oprocentowania wynosi KC =

B. Po 18 latach decydujesz się ulokować nagromadzone w ten sposób pieniądze jako kapitał na starość w Banku przy oprocentowaniu złożonym 4,5%. Wyznacz wielkość tego kapitału, gdy osiągniesz 70 lat, pomijając opłaty manipulacyjne, uwzględniając natomiast podatek Belki. Równocześnie należy obliczyć wielkość kapitału, jeśli miałaby miejsce kapitalizacja prosta, także przy oprocentowaniu 4,5% i 19% podatku Belki. W rozwiązaniu zestawisz rezultat z wielkością zgromadzonych pieniędzy w skarbonce stanowiących jedyny kapitał do wykorzystania na emeryturze.

 Podaj postać wzorów przy oprocentowaniu prostym i złożonym, z których korzystasz:
 Podaj wartości zmiennych, które występują we wzorach:
 Podaj szczegółowe podstawienie do wzorów:
 Kapitał netto na starość przy oprocentowaniu złożonym wynosi KA’ =:
 Kapitał netto na starość przy oprocentowaniu przy oprocentowaniu prostym wynosi KB’ =
 Kapitał na starość w przypadku gromadzenia pieniędzy w skarbonce wynosi KC’ =
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Przeceniasz nas poza tym te problemy są tak nierealne, bo kto jest zdolny oszczędzać przez 52 lata :!:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ