zależność między ceną a wielkością popytu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolo999
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 24 kwie 2018, 14:56
Płeć:

zależność między ceną a wielkością popytu

Post autor: lolo999 »

Na rynku lodówek samochodowych zależność między ceną a wielkością popytu opisana jest równaniem P=300-2,5Q a zależność między ceną a wielkością podaży P=2Q+200

a) cena i ilość równowagi wynoszą koljno 1050 i 300 szt.
b) przy cenie 1200 zł na rynku wystąpi nadwyżka rynkowa
c) przy cenowej elastyczności popytu -2 wielkośc popytu równej 200szt. a cena wynosi 1400
d) przy wielkości popytu qs= 500 szt. popyt na lodówki jest nielastyczny
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

b) wystarczy podstawić 1200 do obu r-ń.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ