Zadania z ekonomii POMOCY !

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mart_be
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 30 sty 2018, 00:27

Zadania z ekonomii POMOCY !

Post autor: mart_be »

Witam,
Musze rozwiązać poniższe zadania. Czy jakaś dobra duszyczka mi pomoże? (najlepiej rozwiąże i opisze skąd wzięły się dane liczby )
Z góry bardzo dziękuje za pomoc.

ZADANIE 1
Krzywa popytu ma postać P= 1000-2QD, gdzie
P - cena
QD - wielkość popytu
Wyznacz postać krzywej przychodu całkowitego i przychodu marginalnego.
Jaka będzie wartość maksymalna przychodu całkowitego (PC)?

ZADANIE 2
Przedsiębiorstwo wolnokonkurencyjne wytwarza dobro Q zgodnie z funkcją kosztów KC= 500+4Q2 , gdzie KC – koszty całkowite, a Q to wielkość produkcji.
Cena, która się ukształtowała na rynku wynosi 160.
Oblicz ilość równowagi w sytuacji, gdy analizowane przedsiębiorstwo znajduje się w warunkach równowagi.

ZADANIE 3
Funkcja kosztów całkowitych przedsiębiorstwa wolnokonkurencyjnego ma postać
KC=1/3Q3 – 3Q2 + 24Q + 200, gdzie KC – koszty całkowite, Q – wielkość produkcji.
Cena rynkowa wynosi 40 jednostek.
Wyznacz wielość produkcji i zysk tego przedsiębiorstwa w punkcie równowagi.

ZADANIE 4
Funkcja przychodu całkowitego monopolu przyjmuje postać
PC=8Q – 1/2Q2, gdzie PC - przychód całkowity, Q - wielkość produkcji.
Koszt całkowity tego przedsiębiorstwa wyraża się wzorem:
KC= 3Q+1/8Q2, gdzie KC to koszt całkowity.
Wyznacz cenę monopolową.

ZADANIE 5
Funkcja przychodu całkowitego monopolu przyjmuje postać
PC=250Q – 1/10 Q2 , gdzie PC – przychód całkowity, Q – ilość sprzedawanych produktów.
Koszty zmieniają się zgodnie z funkcją:
KC=1/2Q2 + 10Q + 2400, gdzie KC – koszt całkowity.
Oblicz wielkość sprzedaży i cenę, gwarantując maksymalizację zysku monopolu. Oblicz wielkość sprzedaży i cenę, gwarantującą maksymalizację zysku monopolu.
Oblicz wielkość sprzedaży i cenę, gwarantującą maksymalizację zysku monopolu.
Jak wyglądać będzie zysk?

ZADANIE 6
Elastyczność mieszana popytu na kawę ASTRA w stosunku do kawy ARABICA równa się 2. Cena kawy ARABICA wzrosła z 2 do 3 zł za opakowanie.
O ile procent wzrośnie popyt na kawę ASTRA?
ODPOWIEDZ