mikroekonomia- konkurencja doskonała

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Asiaseek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 06 sty 2017, 13:12
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

mikroekonomia- konkurencja doskonała

Post autor: Asiaseek »

3)

Na rynku doskonale konkurencyjnym gałęziowy popyt jest opisany równaniem: Q = 1000 — 20P, Przeciętne koszty produkcji
typowego przedsiębiorstwa określa równanie: ATC = 300/Q + Q/3.

a) Wykaż, że Qmin = 30

b) Załóżmy, że na tym rynku działa 10 producentów. Wyznacz przebieg krzywej podaży pojedynczego przedsiębiorstwa. Ustal przebieg krzywej podaży gałęzi. Wykorzystaj warunek równości podaży gałęzi i popytu gałęzi, aby obliczyć cenę oraz ilość dobra na tym wolnokonkurencyjnym rynku. Ile wynosi zysk typowego przedsiębiorstwa?

c) Wyznacz punkt równowagi długookresowej, w której zysk typowego przedsiębiorstwa wynosi 0. Ile przedsiębiorstw działa wówczas na tym rynku?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

a) wyznacz pochodną i zbadaj kiedy = 0
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ