Konkurencja doskonała

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sylwia_723
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 10 sty 2018, 21:36
Płeć:

Konkurencja doskonała

Post autor: sylwia_723 »

Potrzebuje rozwiązania zadania z mikroekonomii. Będę bardzo wdzięczna za rozwiązanie :)

1. Funkcja popytu na wyroby wolnokonkurencyjnej gałęzi produkującej piwo ma postać: p= 100-(2/3)q. W gałęzi działa 6 identycznych firm. Każda z tych firm ma funkcję kosztów postaci: C(q)= q^2+1
a) Jaką postać ma funkcja podaży każdej z tych firm w krótkim okresie czasu?
b) Jaka postać ma funkcja podaży całej gałęzi w krótkim okresie czasu?
c) Oblicz cenę równowagi piwa w krótkim okresie czasu. Ile piwa będzie produkowane w całej gałęzi? Ile piwa będzie produkować każda z firm działających w gałęzi?
d) Przypuśćmy że na rynku piwnym w długim okresie czasu żadna nowa firma nie ma możliwości wejścia do gałęzi. Minimalny koszt przeciętny dla każdej firmy wynosi 2 (min. AC=2). Jaka będzie cena równowagi piwa w długim okresie?
ODPOWIEDZ