Mikroekonomia cena i ilość równowagi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Amikk
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 14 gru 2017, 02:24

Mikroekonomia cena i ilość równowagi

Post autor: Amikk »

Cześć mam problem z następującym zadaniem z mikroekonomii
https://imgur.com/ecT7OTG
Dla tych co mogą otworzyć linku ze zdjęciem. Chodzi o analize rynku masła gdzie krzywa popytu i podaży ma następująca postać
P=3Qs
Qd=30-3P
A)Oblicz cene i ilość równowagi.
B)Założmy, że spadła cena smietany, która spowodowała obniżenie kosztów produkcji 1KG masła o 3 złote. Jaka będzie nowa cena równowagi i ilość
C)Załóżmy, że w porównaniu z punktem B) cena jednego KG masła wzrosła o 0,80 zł w stosunku do ceny równowagi. Jak wpłynie to na popyt i podaż masła. Mamy wtedy doczynienia z nadwyżka czy niedoborem rynkowym. Uzasadnij
D) Przedstaw zaistniała sytuacje graficznie

Ogólnie coś tu liczyłem i nie wiem czy dobrze dlatego pytam tutaj was.
A)
QS=QD
P=3QS 3QS=P/3 QS=P/3
Cena równowagi:
P/3=30-3P /*3
P=90-9P
10P=90
P=9 ilość: 30-3*9=3

B) Tutaj się zatrzymałem próbowałem to porównywać i jakoś dodawać ale kompletnie mi nie wychodzi.
Myślałem, że trzeba zrobić w stylu :
P=3QS - Początek
P+3=3 - Po dodaniu 3 do ceny czyli Qs=P+3=3QS (?) i nie wiem co z tego wyprowadzić 2QS=P+3 (?) i nie wiem czy to przez 2 i QS=p/2+1,5. No nie ważne tutaj utknąłem i nie mam pomysłu jak dalej. Rozwiązanie pewnie banalne ale nie widze...
ODPOWIEDZ