Obliczanie przychodu całkowitego TR

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Belissar
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 09 kwie 2016, 12:50
Podziękowania: 21 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Obliczanie przychodu całkowitego TR

Post autor: Belissar »

Hej, chciałem poradzić się co do dość krótkiego zadania; nie robiłem wcześniej czegoś podobnego więc nie do końca jeszcze sobie radzę. Mianowicie:
Dla ilości popytu \(Q=4\) przychód całkowity osiąga maksimum równe \(96\). Dla ceny \(P=30\) oblicz \(TR\) (tzn. nowy przychód całkowity).

\(96/4=24 \So P_1=24\)
Mamy więc cenę, dla której przychód całkowity jest maksymalny. Dalej liczyłem trochę po omacku:
Przychód całkowity, jako że dla ceny 24 osiąga maksimum, będzie malał w tym samym tempie, w którym cena będzie rosła. Wobec tego:
\(24*x=30 \So x=1,25 \So TR=96-0,25*96=72\)

Ale będę wdzięczny za poprawienie mnie i krótką wskazówkę co nie tak tutaj jest.
ODPOWIEDZ