Zadanie Matematyka finansowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
studentfin
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 paź 2017, 21:18
Płeć:

Zadanie Matematyka finansowa

Post autor: studentfin »

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania:

Wykazać, że:

\(d<d^{2}< \ldots <d^{m}< \ldots <\delta < \ldots <i^{2}<i\)
oraz
\(i^{m}-d^{n} \le \frac{i^2}{min\left(m,n\right)}.\)

Przy czym
i-efektywna stopa procentowa,\(i^{n}=n\left(\left(1+i\right)^{\frac{1}{n}}-1\right),\)
\(\delta\) - stopa procentowa dla kapitalizacji ciągłej, \(\delta = ln\left(1+i\right),\)
d- dyskontowa stopa procentowa, \(d^{n}=\frac{i^{n}}{1+\frac{i^{n}}{n}}.\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

obawiam się, że będziesz musiał sam ten problem rozkminić zaglądając do podręczników
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ