Ubezpieczenia Majatkowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marcinszh
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 cze 2017, 12:19
Płeć:

Ubezpieczenia Majatkowe

Post autor: marcinszh »

Zadanie 1. Zmienne losowa X wyrazajaca wysokosc roszczen z tytułu ubezpieczenia
sprzetu TV ma rozkład jednostajny na przedziale [1000, 10000]. Wyznacz funkcje tworzaca
momenty zmiennej X oraz zmiennej Y = 2X + 3000.

Zadanie 2. Załózmy, ze rozkład liczby szkód jest rozkładem Poissona z parametrem
= 100 a wysokosc roszczen ma rozkład wykładniczy z parametrem = 0, 5. Przybliz
rozkład łacznego roszczenia rozkładem normalnym oraz oblicz prawdopodobienstwo tego,
ze wysokosc tego roszczenia nie przekroczy 180.

Zadanie 4. Wyznacz wartosc oczekiwana i wariancje zmiennej losowej o rozkładzie wykładniczym
z parametrem , korzystajac z teorii funkcji tworzacych momenty.
ODPOWIEDZ