Matematyka finansowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paulinamatematyk
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 04 sty 2017, 22:13
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Matematyka finansowa

Post autor: paulinamatematyk »

Nie wiem jaki wzór zastosować do obliczenia tego zadania. Proszę o pomoc :(

Spłata długu ma mieć postać renty składającej się z 24 równych rat płatnych co kwartał z dołu. Obliczyć jakiej wielkości powinny być raty aby przy r= 10% i modelu kapitalizacji miesięcznej spłacić 10 tys. zł długu.
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

Zastosowałbym wzór:

\(P = R \cdot a\), gdzie

\(P = 10000, R\) - szukane

\(a = \frac{1-(1+r_k)^{-24}}{r_k}\)

\(r_k\) wyliczam ze wzoru:

\((1+ \frac{r}{12})^3 = 1 + r_k\)
ODPOWIEDZ