Teoria konsumenta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ekonomistka19
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 27 sty 2017, 21:37
Płeć:

Teoria konsumenta

Post autor: ekonomistka19 »

Proszę o jakieś wskazówki jak rozwiązać to zadanie:
Konsument kupuje dobro X i Y. Jego dochód wynosi 9 jp, który w całości wydaje na dobro X i Y. Ceny dóbr wynoszą odpowiednio 1 jp 2jp. Oblicz, dla jakiej kombinacji X i Y konsument osiągnie maksymalną użyteczność.

Tutaj jest tabelka do zadania:

Ilość X MUx MUy Ilość Y
1 8 10 1
2 7 8 2
3 6 6 3
4 5 4 4
5 4 3 5
6 3 2 6
7 2 1 7
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Użyteczność, jak ją rozumieć ? Przecież jeśli X=jabłka, Y =banany, a konsument bananów nie lubi to jabłka mają 100% "użyteczności" i cała kasę wyda na nie a jeśli np. X=chleb, Y=masło a konsument lubi chleb z masłem, to wtedy decydująca będzie cena masła do chleba. I to jest dowód,że ekonomia to nauka społeczna a nie matematyczna :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ekonomistka19
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 27 sty 2017, 21:37
Płeć:

Re: Teoria konsumenta

Post autor: ekonomistka19 »

O ogólnym pojęciu użyteczności coś tam wiem, ale chodzi mi tu bardziej o zadania. Nie mam pojęcia jak je ugryźć. Czy istnieje na to jakiś WZÓR? Nigdzie nie mogę tego znaleźć, a muszę wiedzieć jak takie zadania rozwiązać, bo będą na zaliczeniu :oops:
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Skoro będą na zaliczeniu, to były tez na wykładzie i ćwiczeniach ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ekonomistka19
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 27 sty 2017, 21:37
Płeć:

Re: Teoria konsumenta

Post autor: ekonomistka19 »

No właśnie nie było :P , jakby były to bym nie pytała :roll: Na wykładach zadań nie robimy, a na ćwiczeniach nie zdążyliśmy przerobić tego działu. Mamy to zrobić sami, ale nigdzie tego nie ma. Szukałam różnych wzorów w książkach i przegrzebałam internet, ale nigdzie nie ma przykładów dla takiego typu zadania :x
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

TO może studiujesz inny kierunek, sprawdź to :lol:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ekonomistka19
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 27 sty 2017, 21:37
Płeć:

Re: Teoria konsumenta

Post autor: ekonomistka19 »

Nie rozumiem takich głupich komentarzy, po to są fora żeby sobie pomagać, a nie robić bezsensowne żarty :x Nie umiesz pomóc, to nie pisz. Proste ...
ODPOWIEDZ