Mat. fin. kapitalizacja ciągła

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
muppetshow
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 25 wrz 2013, 16:36
Podziękowania: 23 razy

Mat. fin. kapitalizacja ciągła

Post autor: muppetshow »

W banku : kapitalizacja ciagla z półroczną stopą procentową
15%. Bank zamierza przejść na kapitalizację kwartalną. O ile powinien podnieść
stopę procentową, aby zachować tę samą atrakcyjność oprocentowania? Jaką stratę
poniósłby klient, wpłacając 1500 PLN na 18 miesięcy, gdyby nie została zmieniona stopa
procentowa?
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Re: Mat. fin. kapitalizacja ciągła

Post autor: Panko »

Część pierwszą policzyłbym z równania : \(k_o \cdot( 1+ \frac{p}{200})^2= k_o \cdot e^{0.15}\)
Co daje : \(p=15.5768\) . Ale nie jestem pewien.
ODPOWIEDZ