zadania z ekonomii

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
neptun_99
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 20 paź 2016, 09:45
Płeć:

zadania z ekonomii

Post autor: neptun_99 »

witam, proszę o pomoc w sprawdzeniu zadań z ekonomii

Test prawda fałsz
1. W okresie długim podaż przyjmuje nietypowy rozkład P
2. Popyt ma dodatnie nachylenie, gdyż zmiana ceny powoduje zmiany popytu F
3. Paradoks R. Giffena dotyczy dóbr wyższego rzędu F
4. Ustalenie ceny minimalnej jest korzystne, gdyż wpływa na zwiększenie popytu świadczącego o równowadze F
5. Zakup nowej technologii (bardziej wydajnej) powoduje, że krzywa popytu ulegnie przesunięciu w prawo P
6. .Każde dobro podrzędne jest dobrem podstawowym. F
7. Każde dobro podstawowe jest dobrem podrzędnym. P

Test wyboru
1. Jeśli popyt dany jest wzorem funkcji Ppx=50-5Cx a podaż Pdx=2+3Cx, gdzie Cx to cena dobra X; wówczas:
a) równowaga na rynku nie może być osiągnięta , z powodu braku poziomu ceny
b) państwo powinno ustalić cenę minimalną, gdyż brak równowagi na rynku
c) rynek ma szansę aby zaistniała równowaga gdy cena rynkowa wyniesie 6zł
d) rynek miałby szanse na równowagę gdyby wielkość produkcji wynosiła 20 sztuk.

2. Jeśli dochód (D) konsumenta wynosi 100 zł a cena dobra Cy = 1zł, to cena dobrach Cx powinna wynosić…………….., aby konsument nabył 30 sztuk dobra X,
a) 3 zł, jeśli funkcja popytu ma postać Ppx=D-30Cx+20Cy
b) 13 zł, jeśli funkcja popytu ma postać Ppx= D+30Cx-20Cy
c) 3 zł, wówczas dla funkcji popytu Ppx=D-30Cx+20Cy jest spełniona równowaga rynkowa
d) 13 zł wówczas dla funkcji popytu Ppx=D+30Cx-20Cy jest spełniona równowaga rynkowa

3. Prawo popytu mówi, że:
a. spadek ceny powoduje wzrost wielkości popytu.
b. wzrost ceny powoduje wzrost wielkości popytu.
c. krzywa popytu jest nachylona dodatnio.
d. krzywa popytu jest równoległa do osi odciętych.

4. Spadek ceny danego dobra powoduje powstanie efektu substytucyjnego, ponieważ:
a. każdy produkt jest unikalny i dlatego substytucja pomiędzy produktami jest niemożliwa.
b. rośnie dochód realny.
c. rośnie dochód nominalny.
d. cena tego dobra spada w relacji do cen innych dóbr.

5. Efekt substytucyjny i efekt dochodowy wyjaśniają:
a. prawo popytu.
b. dlaczego popyt wzrasta, gdy cena maleje.
c. dlaczego krzywa popytu jest nachylona ujemnie.
d. Dlaczego krzywa popytu jest nachylona dodatnio.

6. Przesunięcia krzywej popytu na kawę nie spowoduje:
a. wzrost ceny kawy.
b. wzrost ceny herbaty.
c. wzrost dochodów nominalnych ludności.
d. zmiana gustów konsumentów w odniesieniu do konsumpcji kawy.

7.
Zakładamy, że Y i Z są towarami komplementarnymi. Jeżeli nastąpi wzrost ceny towaru Y, można wnioskować, że:
a. zmniejszy się podaż Z.
b. zmniejszy się popyt na Y i Z.
c. zmniejszy się popyt na Z, ale zwiększy się popyt na Y.
d. wielkość popytu na Y zmniejszy się, a popyt na Z wzrośnie.

8. Efekt Veblena polega na:
a. wzroście popytu na inne dobra na skutek wzrostu ceny dobra luksusowego.
b. wzroście popytu na dobro luksusowe na skutek spadku jego ceny.
c. wzroście popytu na dobro luksusowe na skutek zwiększenia popytu innych konsumentów na to dobro.
d. wzroście popytu na dobro luksusowe na skutek wzrostu jego ceny.

9. Dla dóbr Giffena:
a. efekty: substytucyjny i dochodowy zmiany ceny są ujemne.
b. efekt substytucyjny jest dodatni, a efekt dochodowy jest ujemny.
c. efekt substytucyjny jest ujemny, a efekt dochodowy jest dodatni, ale słabszy od substytucyjnego.
d. efekt substytucyjny jest ujemny, a efekt dochodowy jest dodatni i silniejszy od substytucyjnego.

10. Zmiana ceny może spowodować:
a. przesunięcie wzdłuż danej krzywej popytu.
b. zmianę wielkości popytu.
c. Przesunięcie krzywej popytu w lewo lub w prawo.
d. przesunięcie wzdłuż danej krzywej podaży.

11. Zmiana podaży może być skutkiem zmiany:
a. dochodów konsumentów.
b. technologii produkcji.
c. ceny.
d. ceny dobra komplementarnego.

12. Równowaga rynkowa:
a) to punkt styczności popytu i podaży
b) oznacza produkcję po najniższych kosztach
c) oznacza równość zapotrzebowania na dobro i ilości oferowanej do sprzedaży
d) ma miejsce gdy popyt jest elastyczny względem ceny

Moje odpowiedzi to:
1.c,d
2.a
3.a,d
4.
5.b
6.a,b
7.
8.d
9.
10.b,c
11.b,c
12.a,c
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ